The Dark side

Gelukkig voor een groot deel van het heelal weigerden Luke Skywalker en zijn kameraden over te stappen naar de dark side, in Star Wars. Had hij moeten kiezen tussen lichte en donkere groente, dan was hij vast óók verstandig geweest en had hij juist wél gekozen voor de donkerder optie. Want die groenten barsten van de vezels, mineralen zoals calcium en ijzer, vitamines (K, C, foliumzuur) en zogeheten carotenoïden: organische kleurstoffen die kunnen optreden als antioxidant. Donkere groenten verbeteren ons immuunsysteem, beschermen het menselijk lichaam – in enige mate – onder meer tegen bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten en ultraviolet licht.

Spinazie is zo’n gezond gewas, net als bladsla, andijvie, boerenkool, broccoli, spruitjes, aubergine, courgette en ga zo nog maar even door. Aardappels hebben dan wel een gekleurde schil, vanbinnen zijn ze bijna wit. Ze zitten vol arme koolhydraten, een brandstof die ons lichaam er in hoog tempo doorheen jaagt. Hun directe concurrenten met donkerder ‘vlees’ hebben veel meer kwaliteit in huis.

Onderhand is het wel bekend, maar hierbij toch nog maar even het advies om groenten niet tot nauwelijks te koken. Tijdens het koken verliezen ze veel van hun goede eigenschappen. Beter, en vaak ook lekkerder is het om ze rauw te eten, bijvoorbeeld met wat olijfolie, of even kort gebakken in een plantaardige olie met een hoog rookpunt, al dan niet met toevoeging van knoflook, noten of… Wie de groenten toch wil koken, kan er wat olie bij doen, in het water. Dat extra beetje plantaardig vet zorgt ervoor dat de waardevolle stoffen beter worden opgenomen door ons lichaam.

Wat voor groenten geldt, geldt trouwens ook voor fruit: hoe donkerder, hoe gezonder. Bosbessen, geweldig!