Superfood: De citroen

De citroen is een multifunctionele topper. De smaak alleen al. Een gerecht of drankje met citroen (of limoen) erin geeft pit, fruit, zomer, verlichting. Zo’n Mexicaans biertje met een schijfje limoen in de flessenhals geduwd: hemels. Kip uit de oven is zo veel lekkerder, malser als je er vooraf een citroen in hebt gestopt. Een stuk citroentaart biedt die spannende mix van zoet en zuur waar je gevaarlijk verliefd op kunt worden. Een glas kraanwater met een beetje citroen heeft iets van een echt drankje.

Dan de werkzame stoffen in de vrucht. Die zit boordevol vitamine C en rutine, sterke antioxidanten die onder meer ontstekingsremmend werken. Ook bevat hij relatief veel kalium, dat een bloeddrukverlagende werking heeft. Het sap van de vrucht is zo zuur dat het een beetje bescherming biedt tegen bepaalde virussen, bacteriën en schimmels. Let wel: vooral buiten je lijf, zoals in de koelkast, want de zuren in je maag zijn als afweergeschut veel geschikter dan citroen. Sprenkel wat citroensap over een geschilde appel, peer, avocado, aardappel of peer en je voorkomt dat die bruin kleurt.

Ga je stinkende handen en zelfs oksels te lijf met citroensap. Met vis in de weer geweest? Even citroensap over je handen. Geen deodorant in de buurt maar wel een citroen? Snij die doormidden en gebruik hem als dubbele deostick.

Een paar kruidnagels in een halve citroen gedrukt houden wespen op afstand. Van citroensap op zich schijnen mieren, vliegen en andere insecten ook niet te houden.

Heb je thee gemorst op je kleding, pers dan wat citroensap op de vlekken, laat het een poosje intrekken en spoel na met warm water. Ook vlekken van fruit zoals bessen en appel laten zich er behoorlijk mee behandelen. Kalk op glas en spiegels verdwijnt met azijn, maar ook met het sap van de gele citrusvrucht.

Citroensap in water of thee helpt tegen keelpijn en zelfs… tegen een kater. En zo heeft het nog wat oma-weet-raad-achtige toepassingen. Ach, wat een fijn ding is zo’n citroen.