Spicy stuff

Een stukje vlees gekruid met kaneel en komijn: alsof je rechtstreeks in Marokko belandt. Je mediterrane pasta, daar op het terras in Toscane, waarom is die zo verrukkelijk? Veel knoflook, peterselie en vaak citroen (plus natuurlijk de fijne setting).

Kruiden en specerijen zijn fantastisch. Als zoutvervanger voor wie een te hoge bloeddruk heeft of die wil vermijden. Maar vooral omdat kruiden en specerijen je de mogelijkheid bieden om zo authentiek mogelijk te koken. Samen vormen ze een enorme verzameling geuren, kleuren, smaken en voedingsstoffen. Veel mensen gebruiken de woorden kruiden en specerijen door elkaar. Kruiden zijn delen (meestal bladeren) van doorgaans groene planten met een niet-houtachtige stengel, uit streken met een gematigd klimaat. Peterselie, basilicum en salie zijn er voorbeelden van. Specerijen worden gemaakt van de wortels, bast, zaden, bloemknoppen, meeldraden en vruchten van planten en bloemen die grotendeels – voor Europeanen – in exotische oorden groeien. Dan hebben we het over saffraan, peper, kruidnagel, mosterd en veel meer.

Kruiden zijn vers het lekkerst, maar dat is duurder. Zeker als je er te veel van koopt en een deel laat verleppen. Een oplossing: plant ze in je tuin. Maar als je die niet hebt? Mediterrane kruiden zijn bij uitstek geschikt om te drogen. Salie, rozemarijn, tijm, oregano en laurier kun je gewoon in de kamer of keuken uitspreiden en laten drogen. Bewaar ze daarna in een luchtdichte pot in het donker. Basilicum en dragon doen het gedroogd niet zo goed. Eet die maar gewoon vers. En bewaar basilicum níet in de koelkast. Wil je langer plezier van je peterselie, dragon, dille, munt – kruiden met een vlezige stengel – behandel ze dan als bloemen. Snij de steeltjes een stukje af en zet ze in het water. En dan de koelkast in, eventueel gewikkeld in papier in de groentelade.

En dan de specerijen. Ketoembar, komijn, nootmuskaat, zwarte peper enzovoort. Fijn om op voorraad te hebben. Maar je gebruikt ze zelden, dus staan ze jaren in de kast. Helaas zijn veel specerijen in zo’n leuk busje binnen een paar weken futloos. Wil je echt profijt hebben van de specifieke smaken, geuren en zo van specerijen, koop dan het spul in z’n geheel en maal, rasp of stamp het zelf. Lekker pittig!