
Alcohol? / Pittige mocktail
We hopen dat we inmiddels met onze stukjes in deze rubriek duidelijk hebben gemaakt dat wij niet al te dogmatisch willen vasthouden aan een extreem gezonde leefstijl. Gezond leven is veel haalbaarder als dat leven niet al te spartaans is. We mikken op een gezond maar prettig bestaan, betaalbaar, haalbaar. We hopen een steentje te kunnen bijdragen aan een betere gemiddelde westerse leefstijl door zo veel mogelijk mensen zo laagdrempelig mogelijk te voorzien van de nieuwste inzichten uit de medische en andere wetenschappen. Met bewustwording kunnen er grote stappen worden gezet op het gebied van preventie. Waar nodig gaan we in tegen misvattingen zoals dat kokosolie hoog zou scoren qua gezondheid of dat dadels ideale suikervervangers zouden zijn.
Van ons tweeën heeft Annemieke als gepromoveerd cardioloog toegang tot de meest recente studies. Die raadpleegt ze dan ook voortdurend, voor haar werk in het ziekenhuis én voor onze recepten en andere bijdragen. De wetenschap is voortdurend in beweging. Bovendien vereist het kennis en ervaring om bepaalde informatie goed te kunnen interpreteren. Hoe recent is een onderzoek? Hoeveel personen hebben eraan deelgenomen? Hoe verhoudt onderzoek X zich tot onderzoek Y? Enzovoort. We formuleren zo genuanceerd mogelijk, ook in deze krant. Maar de ruimte is beperkt en dit is geen wetenschappelijke maar een kookrubriek. In de inleiding op een onlangs geplaatst recept schreven we over alcohol: een mens kan gemiddeld zo’n negen alcoholconsumpties per week aan zonder dat zijn gezondheid daar merkbaar onder te lijden heeft. Daar viel een lezer over. Het zeer omvangrijke wetenschappelijke onderzoek waar deze uitspraak op gebaseerd was ging over mortaliteit. Eenvoudig gezegd: je gaat in de regel niet eerder dood als je maximaal negen alcoholconsumpties per week nuttigt dan als je helemaal niet drinkt. Natuurlijk zijn er wel degelijk diverse verbanden tussen alcohol en ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Zo hebben onderzoekers aangetoond dat er bijvoorbeeld een negatieve relatie is tussen consequent alcohol drinken en bepaalde vormen van kanker. Wij werpen ons hoe dan ook beslist niet op als advocaten van de booze. Daarom voor vandaag een pittige mocktail!
Voor 4 mocktails
1 sinaasappel
1 grapefruit
25 g verse gember
1 el suiker
beetje water met bubbels
voor wat extra kleur: een aardbei en een schijfje limoen
Pers de grapefruit en de sinaasappel en leng het sap aan met kraanwater tot 400 ml. Snij de (geschilde) gember in kleine stukjes en doe die met de suiker bij het sap. Laat het sap een kwartier inkoken op niet te hoog vuur. Houdt u van pittig, dan kunt u een paar chilivlokjes laten meekoken. Die geven je echt het gevoel dat je vuurwater drinkt. Laat het sap afkoelen. Meng het met een staafmixer. Dat vinden wij het lekkerst, dan hebt u het meeste profijt van de gember. Het sap zeven kan ook, hoor. En dan in de koelkast ermee. Verdeel het mengsel over vier cocktailglazen en leng het aan met eenzelfde hoeveelheid bubbelwater. Een aardbei en ijsblokjes erin en desgewenst een schijfje limoen en in de zon ermee!
Dit recept verscheen in de rubriek ‘Koken’ in Trouw op maandag 14 juni 2021.