
Groene zon uit Libanon
Een van de nieuwere wetenschappelijke inzichten is de bijzonder heilzame werking van kruiden. Natuurlijk is het medicinale gebruik van kruiden voor diverse kwalen zo oud als de weg naar Rome; denk aan de kruidnagel bij kiespijn, tijmsiroop bij hoesten enzovoort. Het fascineert ons tweeën behoorlijk, die medicinale werking. Vooral de niet-dokter onder ons. Dat iets wat gewoon voor het grijpen ligt in de natuur zo veel goeds met je lichaam kan doen. Maar het kan ook vies misgaan. Zo schijnt een teveel aan salie miskramen te kunnen opwekken. En toen broer Maarten met Janines dochtertje kruiden ging plukken in het bos naast een vakantiehuisje in Italië, voor in de sla, nou, dat hebben we geweten: zelden zo’n beroerde nacht gehad.
Dat kruiden en specerijen over het algemeen zó veel antioxidanten bevatten is betrekkelijk nieuwe info; tien keer zo veel als groente en fruit, nota bene. En die antioxidanten – hopelijk wordt u nog niet chagrijnig van het woord – doen goed werk in ons lichaam, ter preventie van onder meer hart- en vaatziekten en kanker. Behalve die antioxidanten zit er ook nog een hele zwikzooi vitamines en mineralen in kruiden en specerijen.
De mediterrane keuken grossiert in gerechten daarmee. Kruiden zijn bladeren van groene planten zoals peterselie, basilicum, salie, rozemarijn, tijm, munt of koriander. Specerijen worden gemaakt van bijvoorbeeld wortels, bloemknoppen of meeldraden, zoals kaneel, peper, saffraan en ook mosterd. Bekende mediterrane kruidengerechten zijn pesto en taboulé.
Vandaag gaan we voor een van oorsprong Libanese salade tjokvol antioxidanten dankzij veel kruiden, door ons aangevuld met – zo zalig – verse doperwten, tuinbonen én nigellazaad oftewel zwarte komijn.
Voor 4 personen
500 g verse doperwten (ongeveer 200 g gedopt)
500 g verse tuinbonen (ongeveer 200 g gedopt)
handje dille
handje platte peterselie
handje munt
150 gram labne, of feta of verse geitenkaas
peper en zout
scheut extra vergine olijfolie
4 kleine komkommers of 1 grote (250 g)
3 lente-uitjes
2 tl nigellazaad (zwarte komijn)
Dop de doperwten en tuinbonen. Dikke tuinbonen kunt u dubbeldoppen. Dat kan vóór het koken, maar erna gaat eigenlijk beter. De tuinbonen hebben iets langer nodig dan de erwten om gaar te worden. Zet die dus eerst op en doe er na twee minuten koken de erwten bij. Daarna hebben ze waarschijnlijk aan een minuut of vijf genoeg. Proef even of ze gaar genoeg zijn. Giet af en laat een beetje afkoelen.
Snij de kruiden ultrafijn. Doe de kaas in een kom en meng die met de kruiden. Breng op smaak met peper en zout. Maak het geheel wat smeuïger met een scheut olijfolie.
Snij de komkommer(tjes) in de lengte doormidden. U kunt de zaadlijsten verwijderen maar ze ook laten zitten. Snij de helften in kleine stukjes. Snij ook de lente-uitjes fijn en voeg alles toe aan het kaasmengsel. Doe er de erwtjes en de tuinbonen bij en schep alles voorzichtig om met een spatel. Strooi er het nigellazaad overheen. Volgende week komen we met een recept dat samen met deze salade een mediterrane maaltijd vormt.
Dit recept verscheen in de rubriek ‘Koken’ in Trouw op maandag 21 juni 2021.