← Terug naar recepten

Tomaten-vissoep in een mediterraan jasje

Wij zijn zussen. Bij ons kookt de een, de ander is van de gezondheids-technische onderbouwing. Dat zit zo. Annemieke is gezegend met een goed ontwikkelde linkerhersenhelft. Zij werd cardioloog. Bij Janine is de rechterhersenhelft dominant. Zij is wat creatiever aangelegd en ontwikkelt recepten. Samen hebben we drie kookboeken gemaakt waarin de mediterrane keuken centraal staat. Het mediterrane eet- en leefpatroon wordt in menige wetenschappelijke studie aangemerkt als het meest heilzaam voor onze gezondheid.

De term ‘mediterraan’ behoeft wel enige verduidelijking. Je zou zomaar kunnen denken dat het om pizza en pasta gaat, hè? Fout! De authentieke, o zo gezonde mediterrane keuken is gebaseerd op het voedingspatroon van de oude volksstammen die zich vestigden rond de Middellandse Zee en vooral plantaardige en zeeproducten consumeerden: volkoren granen, groentes, noten, fruit,  kruiden, vette vis en bovenal niet weinig olijfolie. En daarnaast veel beweging en sociale contacten. Deze gouden mix werkt preventief voor hart- en vaatziekten, diabetes 2, nier- en hersenaandoeningen, blijkt uit menig wetenschappelijk onderzoek. De uitgestrekte, rijkgeschakeerde mediterrane regio met als gemene deler gezonde, lekkere en betaalbare voeding levert een schat aan culinaire inspiratie op, waarvan wij u graag deelgenoot maken.

Onze eerste bijdrage in deze krant is een soep met een hoofdrol voor de tomaat, rijk aan mineralen, vitamine C en de uiterst gezonde antioxidant lycopeen. Zo’n tomaat lijkt misschien niet spannend, maar is uitermate praktisch op een doordeweekse dag.

We hebben diverse varianten van deze soep, die vaak bij ons op tafel staat. Want klaar in een handomdraai, gezond, caloriearm en voordelig. Bovendien geliefd bij kinderen, zo bleek; de drieling aan onze b(r)oer in Drenthe, bepaald geen groenteliefhebbers, smullen ervan. Broer Maarten gaat vaker voorbijkomen in onze bijdragen. Hij fokt op diervriendelijke wijze prachtige mangalitza’s (wolvarkens) en black angussen (runderen) en is onze vraagbaak voor alles wat met vlees te maken heeft. Maar de soep in kwestie is er een zonder vlees.

Ingrediënten
• bakolie (rijst- of gewone olijfolie)
• 2 uien
• 2 knoflooktenen
• 1 ruime kilo tomaten, van een lekkere soort
• half visbouillonblokje
• beetje bloem
• 4 rode mullen of roodbaarsfilet, ongeveer 400 gram in totaal
• 50 gram pijnboompitten
• zout/zwarte peper/cayennepeper
• 1 eetlepel tahin (sesamzaadpasta)

Bereiding
Snij de uien en de knoflook fijn en bak ze in een flinke scheut olie (deze niet laten verbranden, ongezond!) tot ze beginnen te kleuren. Voeg de in stukken gesneden tomaten toe, een klein beetje zout en riante snuffen zwarte en cayennepeper. Als de tomaten vocht beginnen te lozen mag het halve bouillonblokje erbij. Natuurlijk is een echte, zelf getrokken visbouillon nog veel lekkerder; dat recept houdt u van ons tegoed.

Laat de tomaten een half uur pruttelen. Ondertussen kunt u de mulletjes bakken. Snij die in kleinere stukken, haal ze door de bloem en bak ze in olie. Meng de tomaten met een staafmixer tot een dikke soep en doe er de gebakken stukjes mul in.

Bak de pijnboompitten kort in een pannetje en meng er een eetlepel tahin doorheen. Afhankelijk van de hoeveelheid olie in de tahin moet u wellicht wat olijfolie toevoegen. Schep de soep in borden of kommen en drapeer er het tahinpijnboompittengoedje overheen.


Dit recept verscheen in de rubriek Koken in de Trouw op maandag 1 maart 2021.