Italia!

Afgelopen week was een van ons jarig. Om het te vieren gingen we met z’n zessen eten in het Amsterdamse Ristorante d’Antica, waar onze vriend Marco Spina gastheer is. Tijdens zo’n avond ervaar je dicht bij huis hoe fantastisch het mediterrane eten is. Eenvoud troef: eerst wat zelfgemaakt brood (met een glas prosecco) vooraf, dan een plankje met een paar stukjes vlees, heerlijk bereide courgette en aubergine en nog wat andere antipasti. Daarbij bizar lekkere rauwe tonijn met parels van balsamicoazijn. Dan een beetje (!) pasta-met-tomaat die onder onze ogen wordt voorzien van geflambeerde Parmezaanse kaas, op een bedje van spinazie. Als hoofdgerecht zeetong met citroen en witte wijn, voor anderen zeebaars met kappertjes en olijven, of boterzacht lamsvlees met vooral veel knoflook. En dan ook nog eens Marco-uit-Zuid-Italië die het met charme en humor serveert en toelicht: voor lichaam én geest een feest!

Voor wie het nog niet weet: het mediterrane dieet is top. Ons kookboek Hartstikke lekker is erop gebaseerd. Veel verse groenten en vis, een beetje vlees, regelmatig fruit en noten. En niet te vergeten olijfolie! In die olie kun je ook bakken, het beste in de goedkoopste variant, maar wij gebruiken voor bakken altijd rijstolie. Die is goedkoper en heeft zelf geen smaak. Een glas het liefst rode wijn erbij is niet alleen lekker, maar ook goed voor je hart. Ook kan een matige hoeveelheid drank helpen een herseninfarct en diabetes te voorkomen. De meningen over de gezonde effecten van drank zijn verdeeld, moeten we erbij zeggen. Maar uit alle wetenschappelijke publicaties die nu beschikbaar zijn concluderen wij dat op z’n tijd een glas wijn bij het eten positief uitpakt voor je lijf. Kijk maar naar Michelangelo. Die volgde precies zo’n dieet en werd er bijna negentig mee. En dat eeuwen geleden! Vergeet daarbij vooral het zonlicht en de sociale contacten niet. Veel Zuid-Europeanen blijven tot op hoge leeftijd fit en vrolijk door die combinatie van gezond eten en drinken, zon en gezelschap.

Bedankt voor je eten en je gastvrijheid, Marco, veel succes en nog vele jaren in je geweldige restaurant of waar dan ook!