← Terug naar recepten

Borrelbodem – Kikkererwtendrie-in-de-pannetjes oftewel tortillitas

Misverstanden te over: dat men zo oud wordt in de Méditerranée zou te danken zijn aan liters wijn. Het is natuurlijk een stereotiep beeld: lange tafels, karaffen vol goddelijk druivennat die enthousiast door de fraai ogende disgenoten worden doorgegeven, of oude mannetjes op een plein, steevast met een glas rode wijn in hun hand, in prachtig schemerlicht of ’s ochtends om 11 uur, wat maakt het uit? In islamitische mediterrane landen zie je die beelden natuurlijk niet, maar daar hebben ze de waterpijp en andere geestverruimers. Rode wijn bevat resveratrol, een van die skitterende antioxidanten. Maar wilt u daar enige baat van hebben, dan moet u dagelijks zes liter rode wijn tot u nemen. Die aanpak schiet dus grandioos z’n doel voorbij; alcohol bevat riant veel – loze – calorieën en schijnt ook niet zo voorzichtig om te springen met je grijze hersenmassa en zo. Wij citeren onszelf (uit Mooi mediterraan): ‘Zeker als je alcohol niet echt gewend bent, begint je bloedsuikerspiegel tijdens zo’n vrijmibo woeste capriolen uit te halen en slaat de vraatzucht enthousiast toe, om lichaam en geest te stabiliseren.’ Einde citaat. Zo’n schommelende bloedsuikerspiegel moet je eigenlijk voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het menselijk lichaam negen alcoholconsumpties per week goed aankan. Dit gezegd hebbende geven wij grif toe wij er ook niet in spugen. Dan maar een vullende hap erbij. Deze week zijn dat een soort pannenkoekjes van kikkererwtenmeel, dat heel wat voedzamer is dan witte bloem. De originele komen uit Spanje en heten tortillitas. Ze worden gemaakt van kikkererwtenmeel met Spaanse garnaaltjes, waarvoor u uitstekend Hollandse garnaaltjes kunt gebruiken. We probeerden ze eveneens met zalm: minstens zo lekker. Plus een veganistische versie met cashewnoten. Ook top. Een lekkere, goede bodem voor de borrel!

 

Voor 8-10 tortillitas

 

50 g kikkererwtenmeel

85 ml spuitwater

bakolie

peper en zout

 

Visversie:

2 bosuitjes

handje peterselie

cayennepeper

100 g Hollandse garnalen of 100 g rauwe zalm

 

Vegaversie:

100 g cashewnoten

handje koriander

 

Roer het spuitwater met beleid door het kikkererwtenmeel. Goed de klontjes eruit roeren, dus. Kruid met een beetje peper en zout en zet het beslag minstens een uur in de koelkast. Langer mag ook.

Voor de visversie: snij de kruiden en de garnaaltjes of de zalm superfijn en roer dit alles door het beslag. Kruid extra met een flinke snuf cayennepeper. Voor de vegavariant stampt u de cashewnoten klein, maar niet tot poeder, ze moeten nog wat bite houden. Snij de koriander wel heel fijn en meng noot en kruid door het beslag.

Dan nu de pannenkoekjes zelf. Die moeten ultradun worden. Neem een koekenpannetje en warm er olie in op. Hou de pan een beetje scheef, zodat de olie naar beneden zakt, en giet een lepel beslag aan de bovenkant in de pan. Laat het beslag langzaam, met behulp van de lepel (of een vork), de vorm aannemen van een pannenkoekje van een paar centimeter. Perfect rond zullen ze niet worden, geen stress. Draai de pan, zodat de tortillita in de olie zakt en ga zo door tot er drie in de pan zitten. Let goed op tijdens het bakken dan wel frituren: kikkererwtenmeel moet niet te bruin worden, dan ontwikkelt het een akelig bittere smaak. Doet u dit met beleid, dan weet u niet wat u proeft. Wij zijn fan!

 

Dit recept verscheen in de rubriek ‘Koken’ in Trouw op maandag 31 mei 2021.