← Terug naar recepten

Citroenfrisse kip met couscous en amandelen

We krijgen regelmatig de vraag over een gerecht: en wat eet je daar dan bij? Nu gaat dat bij de kok van ons (Janine) eigenlijk een beetje op het gevoel, in combinatie met wat er maar voorhanden is, hetzij in de koelkast, hetzij op de markt of in de winkel. Het leek ons ditmaal leuk om met de Libanese kruidensalade van vorige week een complete maaltijd te maken. En om dan meteen even over de voedingswaardes na te denken. Want wat maakt nou een maaltijd tot een gezonde, volwaardige maaltijd? Welnu, dat is heel simpel: die moet genoeg eiwitten bevatten, gezonde (onverzadigde) vetten en complexe koolhydraten (uit groentes en volkoren granen). Dus gezondheidstechnisch zou een stukje zalm, makreel of andere vette vis bijvoorbeeld uitstekend als basis van zo’n maaltijd kunnen fungeren. Die mag u onthouden, voor een supersnel menuutje.

Maar vandaag gaan we voor onze all-time favourite, het kippetje uit de oven! Mét citroen in z’n lijf, die maakt hem mals en fris. De kip is idealiter van diervriendelijke komaf, met alle positieve gevolgen voor de smaak van dien (stress- en andere hormonen maken vlees niet bepaald lekkerder en zeker niet gezonder). En daarbij volkorencouscous met amandelen en, als u die hebt, een ingelegde Marokkaanse citroen. Bij elkaar goed voor behoorlijk wat eiwitten, vitamines, vezels en mineralen.

 

Voor vier personen

 

bakolie

1 (biologische) kip

1 citroen

peper en zout

300 ml water

½ bouillonblokje

300 g couscous (volkoren)

2 knoflooktenen

½ ingelegde citroen of de rasp van de schil van een gewone (onbespoten) citroen

50 g witte amandelen

 

Verhit de oven tot 200 oC. Neem een ovenschaal waar de kip in past en die u goed kunt afdekken. Doe een scheutje bakolie in de schaal en over de kip en wrijf beide ermee in. Kerf de citroen in en stop hem in de buikholte van de kip. Bestrooi de kip met peper en zout en dek de schaal af met aluminiumfolie. Laat de kip ongeveer een uur in de oven staan en haal er vervolgens het aluminiumfolie af. Laat het vlees in ongeveer een kwartier-half uur bruin worden. Hou ’m goed in de gaten. Deze tijden zijn bij benadering; de ene kip is de andere niet, wat ook geldt voor de oven! Als u een kip hebt met de grootte van een kalkoen zal die echt wat meer tijd nodig hebben. Check het vlees goed, ongare kip moet u beslist niet eten. Is het vlees nog roze? Dan hup, nog een kwartier in de oven laten.

Ondertussen maakt u de couscous. Breng het water aan de kook. Los het bouillonblokje erin op. Doe de couscous in een ruime kom en giet er het kokende water bij. Laat het goedje een minuut of drie staan en roer het los met een vork. Snipper de knoflooktenen en bak ze kort in een koekenpan. Doe er de fijngesneden Marokkaanse citroen bij (een andere dan die uit de kippenbuik, die haalt u er vóór het opdienen uit. Geen Marokkaanse citroen? Dan de rasp van de schil van een halve gewone citroen). Rooster de amandelen in een ander pannetje. Bak de couscous even mee en dien op met de amandelen en het knoflook-citroenmengsel.

 

Dit recept verscheen in de rubriek ‘Koken’ in Trouw op maandag 28 juni 2021.