← Terug naar recepten

Courgettespirelli’s met notensaus

In één week tijd werden we er drie keer op geattendeerd! Nu kwamen we vers uit Italië, en in heel Italië hadden we nergens zo’n geval gezien, maar hier in Nederland schijnt het een hype te zijn. Volgens de winkelier waar ik ‘m gisteren kocht is dit het best verkochte artikel van de afgelopen weken. Ja, we hebben het over een heuse ‘Spirelli’. Waarmee je bijvoorbeeld pasta van courgettes zou kunnen maken.

Nu hou ik daar niet van. Ik hou erg van authentieke smaken, en een courgette wordt nooit pasta, ook al ziet ie er zo uit nadat je hem door de Spirelli hebt gedraaid. Courgette door de pasta is weer een ander verhaal, natuurlijk. Met veel knoflook en garnalen, en dan de courgette hard gebakken: zalig!

Zolang je dat idee van ‘pasta’ maar loslaat is het wel erg lekker; de smaak wordt er iets intenser van. En het ziet er prachtig uit, zeker als je, zoals ik, op de markt tegen een gele courgette aanloopt! Gebakken vond ik het ding overigens lekkerder dan geblancheerd. En nu ik dit zo opschrijf bedenk ik me dat de volgende versie maar met knoflook en garnalen moet worden, dan heeft ie iets meer bite. Maar eerst hier de versie met notensaus. Ook hartstikke lekker!

Wat de hoeveelheden betreft, ik ben uitgegaan van een bijgerecht voor vier personen:

VOOR DE SAUS:
20 g amandelen
20 g hazelnoten
20 g walnoten
15 g Parmezaanse kaas
scheut olijfolie
1 courgette

Haal de courgette door de Spirelli. Kook voor de geblancheerde versie 1 liter water, waar eventueel een half bouillonblokje in mag. Haal het water van het vuur en laat de courgette in drie minuten beetgaar worden. Voor de liefhebbers van een gebakken versie: verwarm wat olie in een koekenpan en bak de courgettespirelli’s een minuut of drie; courgette is al zacht van zichzelf, dus ik zou ze vooral niet te lang bakken!

Bak de noten kort aan in een koekenpan en stamp ze fijn in een vijzel. Rasp de kaas en meng die samen met de olie door het notenmengsel. En dat kan dan door de courgettespirelli’s.