← Terug naar recepten

De ene calorie is de andere nie

Misschien hebt u inmiddels in de gaten dat wij allebei enorm van lekker eten houden, en tot overmaat van ramp dol zijn op zoet. Ook wij moeten elke dag opnieuw een soort balans zien te vinden tussen gezond en lekker. Daarbij hebben we ook allebei aanleg om uit te dijen. Op gewone dagen zijn we meestal nog redelijk braaf, maar elke reden om culinair minder braaf te zijn grijpen we dankbaar aan, een bacchanaal ligt altijd op de loer. Een feestdag is bij ons echt feestelijk, compleet met drank en taart, zij het met wat minder suiker, die taart. Het rempedaal is nooit helemaal zoek, gelukkig (?). Als je je over het algemeen bewust bent van wat je eet, ga je bijna als vanzelf niet helemaal los. Toch vallen de resultaten ook bij ons nogal eens tegen en proberen we regelmatig om er weer wat kilo’s af te krijgen. Een tip: grijp tijdig in! Het valt niet mee om veel kilo’s kwijt te raken. Voor ons was onze ergernis – of zeg maar frustratie – wat dit betreft dé aanleiding om ons eens serieus te storten op de effecten van dit of dat dieet. Dit resulteerde in boeken zoals Mooi mediterraan en Hart voor je lijf. Al die dieettrends zijn best intrigerend. Iedereen hoopt op een toverformule waarmee je afvalt. Wij kwamen al rap tot de conclusie dat het omgooien van een eetpatroon bijna altijd effect sorteert. Dus werkt vrijwel elk dieet. Maar de grote kunst is het vol te houden. En daarom zijn wij zo’n voorstander van de mediterrane leefstijl. Die is gemakkelijk te integreren in een normaal voedingspatroon zonder dat u de inhoud van uw keukenkastjes hoeft te restylen. Wat in elk geval heel goed is voor uw gewicht maar zeker ook voor uw gezondheid, is om bij tijd en wijle een maaltijd over te slaan of een dag heel weinig te eten. Op zo’n dag grijpen wij graag naar de volkoren lijnzaad-notenkwarkbollen waarvan we het recept hier geven. Ze zijn nog lekker ook, dankzij de rozijnen en de appel; die weinige calorieën moeten wel lekker zijn, hè? Zoals de (Twentse) dokter van ons tweeën zegt: de ene calorie is de andere nie!

 

200 g havervlokken (of tarwevolkorenmeel)

200 g kwark

35 g lijnzaad

2 tl bakpoeder

1 ei

4 el olie

kaneel

zout

75 g rozijnen

handje noten

2 appels

 

Verhit de oven tot 160 oC. Maal de havervlokken tot meel. Nog gemakkelijker is het om havermeel te kopen, of tarwe- of speltmeel. Opties te over. Haver scoort qua gezondheid misschien het best, dankzij relatief veel gezonde vetzuren en een bijzondere vezel die tegengas geeft aan slechte cholesterol. Hoe dan ook: doe alle ingrediënten tot en met het zout bij elkaar (strooi kwistig met de kaneel) en roer het tot een deeg. Als dat erg droog is mag er een scheutje water bij. Voeg de rozijnen en de noten toe.

Schil beide appels, snij ze in kwarten en ontdoe ze van het klokhuis. Snij de ene in schijfjes en de andere in stukjes. De stukjes mogen in het deeg. Doe het deeg in een daartoe geschikte vorm en druk boven in elk broodje drie schijfjes appel. Wij hadden een rubberen vorm voor zes broodjes. Daarmee worden het een soort krentenbollen. Een kopje kan bijvoorbeeld ook, als het maar bestand is tegen de hitte van de oven. Daar moeten ze drie kwartier in. De appel droogt dan uit. Gezond, mager en lekker!

 

Dit recept verscheen in de rubriek ‘Koken’ in Trouw op maandag 10 mei 2021.