← Terug naar recepten

Gegratineerde puntpaprika’s met zelfgemaakte muhammara

Onderhand is het volgens ons vrij algemeen bekend dat noten heel gezond zijn: bomvol eiwitten, vezels, vitamine E en mineralen, omega 3 en 6. Plus fytosterolen en polyfenolen: dure woorden voor stofjes – antioxidanten – die ons lichaam beschermen tegen kwalijke invloeden van buitenaf. Noten verlagen ons gehalte aan slechte cholesterol, en zijn krachtvoer voor de hersenen. Superfood in een notendop! Daarom: een handje noten per dag. Ongebrand en ongezouten. Als het om omega 3 gaat scoren walnoten heel goed. De meeste andere noten bevatten vooral omega 6. Omega 3 én 6 zijn essentiële onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen: waardevolle stoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, die we alleen via voeding tot ons kunnen nemen. Dat ‘handje’ van daarnet moet u trouwens wel letterlijk nemen. Als u de pot met noten op tafel zet en enthousiast begint te knabbelen, zit u qua calorieën binnen de kortste keren op een extra avondmaaltijd. Een handje komt neer op zo’n 35 gram. Vandaag maken we een Midden-Oosters gerecht met walnoot. Zoals al onze recepten is het voor vier personen, wat we meestal vergeten te vermelden, waarvoor onze excuses.

 

10 puntpaprika’s (bij de Turkse toko of op de markt vaak zeer voordelig)
bakolie (rijst- of eenvoudige olijfolie)

voor de muhammara:
100 g walnoten
1 tl komijn
scheut citroensap
2 knoflooktenen
zout en peper
1 el chipotlecrème-uit-een-potje of een vers rood pepertje met een scheut olijfolie en 1 tl gerookte-paprikapoeder

handje granaatappelpitjes (als zodanig te koop bij de supermarkt)

voor de gratin:
25 g panko of paneermeel
2 knoflooktenen
scheut olijfolie
25 g Parmezaanse kaas

Verhit de oven tot 200 oC. Rooster de paprika’s tot ze beginnen te bruinen. De heerlijke geur die dan ontstaat spreekt boekdelen; uw huis ruikt alsof u aan de Middellandse Zee woont en Sophia Loren zelve aan het kokkerellen is. Leg de gebruinde paprika’s in een pan en laat ze afkoelen. Ontvel ze daarna. Bij de vier grootste en mooiste hoeft u het vel er niet echt secuur af te halen. Hou die apart, we gaan ze vullen. Ontdoe wel alle exemplaren zorgvuldig van de zaadlijsten. Behalve die mooie vier gaan ze in een kom.
Rooster de komijn in een koekenpan met een scheutje olie en neem meteen de walnoten mee. Hé, nu ruikt de keuken alsof we de Middellandse Zee zijn overgestoken richting Midden-Oosten. Stamp de noten fijn in een vijzel. Doe ze bij de paprika’s in de kom, met het citroensap en de gesnipperde knoflook, zout en peper. Wij gebruiken liever een handje granaatappelpitjes dan wat meestal in een muhammara gaat: granaatappelmelasse. Vergeet de eetlepel chipotlecrème niet. Die hadden wij toevallig staan, een potje van een bepaald bij de supermarkt verkrijgbaar merk, zalig. Indien u dit goedje niet op voorraad heeft, snij dan een rood pepertje heel fijn en vermeng het met wat olijfolie en gerookte-paprikapoeder.

Pureer alles vervolgens en de muhammara is daar.
Leg de vier paprika’ s die nog heel zijn op een ovenschaal en vul ze met twee eetlepels muhammara.
Dan maken we onze favoriete gratin. Wrijf de knoflook fijn in de olijfolie en meng er de panko en de kaas door. Verspreid dit over de paprika’s en schuif het geheel onder de grill. In een paar minuten is het gerecht klaar! Er blijft wat muhammara over voor erbij.

Dit recept verscheen in de rubriek ‘Koken’ in Trouw op maandag 17 mei 2021.