← Terug naar recepten

Lemoncurd

Inmiddels is het alweer juli, en juli is een van onze lievelingsmaanden. Zomer! En wat is er nu zomerser dan citroenen? Vorig jaar waren we in de buurt van Amalfi. Niets werkt zo op onze fantasie als de knotsen van gele citroenen die ze daar hebben. Romantiek bij uitstek. Een week geleden maakte ik (Janine) lemon curd van biologische citroenen. Die was waarlijk lekker. Maar het leek mij bijzonder boeiend om eens te proberen of Amalfi-citroenen nu echt lekkerder zijn. En daarom woon ik in Amsterdam, hè: even fietsen naar het centrum en ik kan gewoon Amalfi-citroenen kopen.

Wat is er zo bijzonder aan? Ten eerste zijn ze veel sappiger: er zit zo’n 75 ml sap in, tegenover 50 ml bij gewone citroenen. En ik vind de smaak van de Amalfi’s eerder zoetzuur dan zuurzuur. Nu is er nog iets aan de hand met onze lemon curd. Omdat wij van Jansen & Jansen niet zo van de boter zijn en bijkans omkomen in de reuzel van de mangalica-varkens van onze oerb(r)oer Maarten, maken wij de lemon curd met reuzel. Dat klinkt niet bepaald appetijtelijk, maar het is het wel. De vetten van deze varkens werken in tegenstelling tot die van boter cholesterolverlagend. De reuzel is smakeloos, maar versterkt andere smaken. Topchefs vinden het een topproduct. Wij dus ook. Maar wil je lemon curd maken en je bent niet van de reuzel – die wij overigens van zins zijn te gaan verkopen aan derden, hou onze sociale media in de gaten – vervang dan de reuzel gerust door boter.

Dan nu het recept voor de lemon curd. Pers twee Amalfi-citroenen (of drie gewone, dus), voor 150 ml sap. Voeg hieraan de rasp van de schil van twee (of drie gewone) citroenen toe, 80 g reuzel (of boter) en tussen de 60 en 80 g aan honing. Wij propageren natuurlijk zo min mogelijk suiker, maar anders wordt de curd echt wel zuur. Verwarm het geheel au bain marie; op een pannetje water dat tegen de kook aan wordt gehouden, en blijf roeren. Kluts drie eieren eerst goed los voor je ze aan de curd in wording toevoegt, en laat het geheel in 10 minuten gaar worden. Blijf roeren en laat de curd zelf niet koken! Doe de curd in een potje, laat ‘m eerst afkoelen, dan mag hij in de koelkast en de volgende dag is hij in optima forma.