Harde bolster, gezonde pit

Pinda’s? Peulvruchten. Walnoten? Steenvruchten. Pistache- en cashewnoten? Zaden. Biologen rekenen maar heel weinig harde vruchten en zaden tot de echte noten. Tot die laatste categorie behoren wel de eikel, hazelnoot, beukennoot en tamme kastanje.

Wat maakt het uit! Bijna al de olierijke vruchten die we in de keuken noten noemen zitten barstensvol energie. Ze bevatten veel gezonde onverzadigde vetzuren. Daarnaast zijn ze rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen, mineralen – magnesium, calcium, zink, fosfor enzovoort – en positieve bioactieve substanties zoals fytosterolen en polyfenolen, die ontstekingen en kanker tegengaan. Noten verlagen je cholesterolgehalte en je bloeddruk, verkleinen de kans op galstenen, op vooral darmkanker, en je verliest er gewicht door. Wat dat laatste betreft: door de combinatie van eiwitten, vezels en (met name onverzadigd) vet geven noten je al snel een verzadigd gevoel. Ze zijn ook ideaal krachtvoer voor sporters en zwangere vrouwen.

Walnoten leveren een bijzondere soort omega-3-vetzuur: alfa-linoleenzuur (ALA). Het menselijk lichaam kan het niet zelf aanmaken, maar heeft het wel nodig; het is een zogeheten essentieel vetzuur. Het is een kampioen als het gaat om het voorkomen van hart- en vaatziekten.

De vetste noten zijn pecan- en macadamianoten. De laatste bestaan voor zo’n 75 procent uit vet. Het percentage verzadigd en dus slecht vetzuur van noten is laag, van een paar tot 20 procent. Je kunt ze dus probleemloos regelmatig eten. Sterker nog: voor degenen die er niet allergisch voor zijn is het verstandig er dagelijks een handje – zo’n 30 gram – van te nemen. Met uitzondering van pinda’s en cashewnoten, trouwens, die relatief veel verzadigd vet bevatten.

Ander punt van aandacht: in de meeste soorten noten zit veel meer omega-6 dan omega-3. In amandelen zit zelfs nagenoeg alleen omega-6. Dat in grote doses niet heel gezond is. Het is dus raadzaam om niet als een bezetene dag in dag uit vrachten noten naar binnen te werken. Enne: laat het zout maar achterwege…